- Stylowe dekoracje okienne w salonie – jak wybrać odpowiednie zasłony i rolety?
- Niemelasowane wysłodki buraczane – bogactwo błonnika w diecie koni
- Wynajem mieszkania a remonty: Kto za co odpowiada?
- Odkryj urok Lizbony: Co zwiedzić w stolicy Portugalii?
- Jak znaleźć najlepsze kursy na wózki widłowe: Porady i rekomendacje
Słodkie skarby prosto z Izraela
Jeżeli należymy do grona osób, które z dumą mówi o sobie “smakosze”, to przypuszczalnie wyprawa do Izraela okaże się w naszym przypadku absolutnym strzałem w dziesiątkę. Na przestrzeni lat Izrael stał się domem dla wielu “powracających” do własnego domu. Żydzi przyjeżdżali z najróżniejszych zakątków świata, by osiedlić się w nowo utworzonym państwie. Bagaż doświadczeń zawierał jednak również solidne zaplecze i naleciałości z państw europejskich, które siłą rzeczy zakorzeniły się następnie w Izraelu. Wpływów było wiele, dlatego dzisiaj kuchnia Izraelska to tak naprawdę eklektyczna mieszanka wszystkich kuchni świata. Jest także uważana za jedną z najzdrowszych na naszej planecie, a to za sprawą urozmaiconej diety, w której nie może zabraknąć świeżych warzyw i owoców. Owoce z Izraela to dojrzewające w śródziemnomorskim słońcu skarbnice witamin i niepowtarzalnego smaku.
Czego warto skosztować?
Bardzo często turyści z krajów europejskich bywają szczerze zaskoczeni smakiem konkretnych owoców. Po porównaniu tych, które mieli okazję skosztować w swoim kraju, okazuje się, że oczekiwali czegoś innego, a mówiąc wprost – gorszego. Takie wrażenie towarzyszy właściwie wszystkim, którzy odwiedzają Izrael i zwiedzają go również pod kątem kulinarnym. Izraelskie owoce to coś, czego nie należy bagatelizować w trakcie podróży. Trzeba próbować! Najczęściej jak to tylko możliwe. Zaskoczeniem z pewnością będą dojrzałe granaty, które w Izraelu pozbawione są silnej goryczki, która bywa dla niektórych odpychająca. Tutejsze granaty to orzeźwiające, soczyste i słodko-kwaśne owoce, które często dodaje się do różnych potraw, np. do warzywnych sałatek. Na wielu straganach można również zakupić świeżo przygotowany sok z owoców granatu, który jest istną bombą witaminową. Warto również skosztować przepysznych arbuzów, a także wszelkiego rodzaju cytrusy. Bez względu na niepozornie wyglądający i być może niezbyt zachęcający stragan – owoce niemal wszędzie na terenie kraju są wybitne i warto ich próbować bez względu na miejsce zakupów. Mówi się, że tylko tutaj można delektować się tak pysznymi owocami i warzywami. Warto o tym pamiętać w trakcie podróży i nie odmawiać sobie tej zdrowej przyjemności.