Amerykańska przekąska

Gdy zapytamy kogoś o skojarzenia ze Stanami Zjednoczonymi i amerykańskim stylem życia, z pewnością jedną z pierwszych odpowiedzi będzie: masło orzechowe. Kojarzymy ten wyrób właśnie z Amerykanami ponieważ pojawia się w niemal każdym filmie i serialu. I zgodnie z prawdą gdyż masło orzechowe jest nieodłącznym towarzyszem wszystkich śniadań i przekąsek jedzonych w USA. W Polsce jeszcze do niedawna bardzo trudno było je kupić, najczęściej mogliśmy zaś spotkać ten produkt w sklepach internetowych lub w sieci dyskontów podczas „amerykańskiego tygodnia”. Masło orzechowe kupione w sklepie może jednak zawierać konserwanty dlatego lepiej zrobić je samodzielnie. Jeśli więc zastanawiasz się nad masło orzechowe jak zrobić, ten artykuł jest dla Ciebie!

Właściwości orzeszków ziemnych – samo zdrowie

Orzeszki ziemne są jedzone chętnie nie tylko dlatego, że świetnie smakują i sprawdzają się jako dobra przekąska ale również z uwagi na bogate właściwości odżywcze – zawierają duże ilości białka, witaminy B3 a także kwasów tłuszczowych. Są także źródłem błonnika, witamin i potasu. Są pomocne w budowaniu masy mięśniowej, łagodzą stany nerwicowe i lękowe, mogą też ułatwiać zasypianie. Są uważane za bardzo pożywne i szczególnie przydatne w rozwoju umysłowym ponieważ odżywiają mózg, dostarczają energii, usprawniają koncentrację i pracę mózgu. Wiadomo również, że mogą być skutecznym afrodyzjakiem.

Wykonanie

Do przygotowania własnego, domowego masła orzechowego będziemy potrzebować 40 dag orzeszków ziemnych – mogą być to zarówno orzeszki solone lub niesolone.
Przyrządzenie masła orzechowego zaczynamy od ustalenia czy nasze orzeszki są już prażone czy nie – jeśli nie, to wykładamy je na patelnię i prażymy do lekkiego zrumienienia lub rozkładamy na blaszce z papierem do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około dziesięć minut. Orzeszki zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Jeżeli są już uprażone, ten pierwszy krok pomijamy.
Przekładamy orzechy do kielicha blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Możemy tutaj wykorzystać również mikser lub wielofunkcyjny robot kuchenny. Orzechy miksujemy przez kilka minut aż do momentu gdy uzyskamy kremową masę a z orzechów wypłynie też olej.
Gotowe masło orzechowe możemy także posolić (jednak z tym uważamy ponieważ orzeszki często już są solone) lub dodać odrobinę cukru. Najlepiej i najzdrowiej smakuje jednak zwykłe masło orzechowe, bez zbędnych ulepszaczy.
Gotowy wyrób przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki – powinniśmy je zużyć w ciągu miesiąca.