- Jak znaleźć producenta opakowań spełniającego najwyższe standardy?
- Stylowe dekoracje okienne w salonie – jak wybrać odpowiednie zasłony i rolety?
- Niemelasowane wysłodki buraczane – bogactwo błonnika w diecie koni
- Wynajem mieszkania a remonty: Kto za co odpowiada?
- Odkryj urok Lizbony: Co zwiedzić w stolicy Portugalii?
Jak zdrowe są warzywa?
![](https://www.b-mail.com.pl/wp-content/uploads/2020/09/jarmuż_1600434662.jpg)
Jaką wartość odżywczą ma warzywo, które jest niezbyt bogate w składniki odżywcze? Wszystkie warzywa, owoce i jagody są zdrowe. Niemniej jednak są takie, które są szczególnie pożywne, np. marchew, jarmuż, brokuły, granat, borówka i malina moroszka i inne, które zostały szeroko zbadane, takie jak czosnek i pomidor.
A co z warzywami, takimi jak dynia, sałata, ogórek, bakłażan, kalafior i inne, które nie mają wysokiej wartości energetycznej, gęstości składników odżywczych ani specjalnych właściwości. Dlaczego powinniśmy je jeść? Istnieje wiele powodów, dla których warto jeść kabaczki i podobne zdrowe warzywa , oto trzy najważniejsze:
1. Niska zawartość energii.
Kabaczek jest warzywem niskokalorycznym i prawie beztłuszczowym. Niska jest również zawartość białka i węglowodanów. Oznacza to, że jest idealnym warzywem do dań obiadowych, ponieważ reguluje pobór energii.
Nasycenie to właściwość, która m.in. występuje, gdy żołądek jest wypełniony. Kiedy się nasycisz, przestajesz jeść. Jeśli posiłek zawiera niskokaloryczny składnik, będzie to oznaczać, że łatwiej będzie Ci ograniczyć spożycie energii.
2. Witaminy, minerały i przeciwutleniacze.
Jak każde warzywo, kabaczek zawiera większość witamin, minerałów i wielu różnych przeciwutleniaczy, z wyjątkiem witaminy D3 i witaminy B12, które występują wyłącznie w pokarmach zwierzęcych.
Cukinia nie jest szczególnie bogata w żadne witaminy ani minerały, ale jest źródłem potasu, kwasu foliowego i witaminy C. Oznacza to, że zawiera tak dużo potasu, kwasu foliowego i witaminy C, że możemy uznać ją za odpowiednie źródło pożywienia, ale zawartość nie jest zbyt wysoka.
Jeśli regularnie jesz cukinię, może to przyczynić się do rzeczywistego spożycia tych składników odżywczych i zapobiec ich niedoborowi.
Potas jest szczególnie ważny dla osób z wysokim ciśnieniem krwi, ale jest również ważny dla normalnego funkcjonowania układu nerwowego i funkcji mięśni.
Kwas foliowy jest szczególnie ważny dla płodnych kobiet, ponieważ te witaminy z grupy B zapobiegają wadom cewy nerwowej, takim jak rozszczep kręgosłupa u płodu. Kwas foliowy przyczynia się również do powstawania czerwonych krwinek i podziału komórek, jest ważny dla układu odpornościowego i funkcji psycholog icznych. Ponadto kwas foliowy może przyczyniać się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia (znużenia).
Witamina C pełni główną funkcję w procesie tworzenia kolagenu i dlatego przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania skóry, dziąseł, naczyń krwionośnych, zębów, kości i chrząstek. Ponadto potrzebujemy witaminy C, aby nasz metabolizm energetyczny mógł normalnie funkcjonować. Układ nerwowy i funkcje psychologiczne mózgu również potrzebują witaminy C.
Kabaczek ma naturalną zawartość przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze mogą pomóc w zapobieganiu wielu chorobom cywilizacyjnym, wpływając na poziom stresu oksydacyjnego. Chociaż nie wiemy wystarczająco dużo o prozdrowotnym wpływie każdego przeciwutleniacza, nadal ważne jest, aby je uzyskać.
3. Kabaczek to pożywienie.
To chyba najważniejszy argument przemawiający za jedzeniem kabaczków. To całe, prawdziwe i czyste jedzenie. Kabaczek to łagodne warzywo, które może wytrzymać wiele różnych przypraw i znajduje się w większości posiłków. Kabaczek to warzywo wzbogacające posiłek.
Dzieci, które uczą się jeść różne warzywa, łatwiej wypracują zdrowe, trwałe nawyki. Ważne jest również, aby nauczyć się, że jedzenie ma własny smak. Nie wiesz tego, jeśli jesz potrawy zawierające zbyt dużo soli, cukru, tłuszczu i wzmacniaczy smaku. Kabaczek to pokarm, który zapewnia dobre i zdrowe nawyki.